Algemene voorwaarden

Artikel 1 – Toepasselijkheid

  • Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle offertes, diensten en overeenkomsten waarbij LangeGast, handelend als eenmanszaak (hierna: “Opdrachtnemer”), diensten levert aan zakelijke klanten (hierna: “Opdrachtgever”).

  • Afwijkingen van of aanvullingen op deze algemene voorwaarden zijn alleen bindend indien deze uitdrukkelijk schriftelijk door Opdrachtnemer zijn bevestigd.

  • Eventuele inkoop- of andere (algemene) voorwaarden van Opdrachtgever worden uitdrukkelijk van de hand gewezen, tenzij schriftelijk anders overeengekomen.

  • Indien enige bepaling van deze voorwaarden nietig of onverbindend blijkt, laat dit de geldigheid van de overige bepalingen onverlet. Partijen zullen in dat geval in goed overleg een vervangende bepaling overeenkomen die de bedoeling van de oorspronkelijke bepaling zo veel mogelijk benadert.

Artikel 2 – Offertes en totstandkoming van de overeenkomst

  • Alle offertes en prijsopgaven van Opdrachtnemer zijn vrijblijvend, tenzij in de offerte uitdrukkelijk anders is vermeld. Offertes hebben een geldigheidsduur van 30 dagen, gerekend vanaf de offertedatum, tenzij anders aangegeven. Opdrachtnemer kan een offerte tot het moment van aanvaarding nog intrekken of wijzigen.

  • De in een offerte genoemde prijzen zijn exclusief BTW en andere van overheidswege opgelegde heffingen, tenzij anders vermeld. Eventuele specifieke bijkomende kosten (bijv. reis- of materiaalkosten) zullen in de offerte worden vermeld of apart worden geoffreerd.

  • Een overeenkomst komt tot stand op het moment dat Opdrachtgever de offerte of overeenkomst van Opdrachtnemer schriftelijk (waaronder per e-mail) aanvaardt of wanneer Opdrachtnemer start met de uitvoering van de opdracht op verzoek van Opdrachtgever. Mondelinge toezeggingen of afspraken binden Opdrachtnemer slechts nadat deze schriftelijk door Opdrachtnemer zijn bevestigd.

  • Indien de aanvaarding door Opdrachtgever (op ondergeschikte punten) afwijkt van het in de offerte opgenomen aanbod, dan is Opdrachtnemer daaraan niet gebonden. De overeenkomst komt in dat geval niet overeenkomstig die afwijkende aanvaarding tot stand, tenzij Opdrachtnemer anders bevestigt.

  • Kennelijke vergissingen, schrijf- of rekenfouten in offertes, facturen of andere uitingen van Opdrachtnemer binden Opdrachtnemer niet. Opdrachtgever kan aan dergelijke fouten of vergissingen geen rechten ontlenen.

Artikel 3 – Uitvoering van de dienstverlening

  • Opdrachtnemer zal de overeengekomen diensten (zoals AI-consulting, marketing coaching, inhouse marketing, workshops, levering van templates en automatiseringsdiensten) naar beste inzicht en vermogen en overeenkomstig de eisen van goed vakmanschap uitvoeren. Het betreft hier een inspanningsverbintenis; Opdrachtnemer kan niet instaan voor het bereiken van specifiek beoogde resultaten, tenzij dit uitdrukkelijk schriftelijk is overeengekomen.

  • Opdrachtnemer bepaalt in overleg met Opdrachtgever de wijze waarop de werkzaamheden worden uitgevoerd en welke AI-tools, software of methoden daarbij worden ingezet. Opdrachtnemer mag bij de uitvoering gebruikmaken van derde(n) of hulpmiddelen (bijvoorbeeld platforms als OpenAI, Relevance AI, Make.com, Zapier, Webflow, MailerLite, etc.), indien dit voor de opdracht wenselijk is. Opdrachtnemer zal bij de selectie en inzet van derden de nodige zorgvuldigheid in acht nemen. Echter, Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor tekortkomingen of vertragingen veroorzaakt door deze ingeschakelde derden of tools, behoudens opzet of grove nalatigheid van Opdrachtnemer zelf (zie ook artikel 8).

  • Eventueel door Opdrachtnemer genoemde termijnen voor uitvoering of oplevering van diensten zijn indicatief, tenzij uitdrukkelijk een fatale termijn is overeengekomen. Overschrijding van een indicatieve termijn geeft Opdrachtgever geen automatisch recht op schadevergoeding of ontbinding. Indien een termijn dreigt te worden overschreden, treden Opdrachtnemer en Opdrachtgever tijdig met elkaar in overleg.

  • Opdrachtnemer is gerechtigd de dienstverlening in fasen uit te voeren en deelopleveringen te doen. Opdrachtnemer kan voor de uitgevoerde delen van de opdracht tussentijds factureren. Indien de overeenkomst in fases wordt uitgevoerd, kan Opdrachtnemer de uitvoering van onderdelen die tot een volgende fase behoren opschorten totdat Opdrachtgever de resultaten van de daaraan voorafgaande fase schriftelijk heeft goedgekeurd.

  • Wanneer de dienstverlening (gedeeltelijk) plaatsvindt op locatie van Opdrachtgever, zal Opdrachtgever zorgdragen voor een geschikte werkplek en alle noodzakelijke faciliteiten, toegang en informatie die Opdrachtnemer redelijkerwijs nodig heeft om de werkzaamheden uit te voeren. Opdrachtgever zal daarbij rekening houden met de geldende (veiligheids)voorschriften.

  • Opdrachtnemer zal Opdrachtgever op de hoogte houden van de voortgang van de werkzaamheden en zal eventuele tussentijdse vragen of verzoeken van Opdrachtgever binnen redelijke grenzen honoreren. Wijzigingen in de uitvoering op verzoek van Opdrachtgever worden behandeld conform artikel 9 (Wijzigingen en annulering).

Artikel 4 – Verantwoordelijkheid van de Opdrachtgever

  • Opdrachtgever zal alle medewerking, informatie en materialen die Opdrachtnemer nodig heeft voor een correcte uitvoering van de opdracht tijdig en volledig aan Opdrachtnemer verstrekken. Opdrachtgever staat in voor de juistheid, volledigheid en betrouwbaarheid van de door of namens hem aan Opdrachtnemer verstrekte gegevens en bescheiden, ook indien deze van derden afkomstig zijn.

  • Indien bepaalde informatie, toegang tot systemen (bijv. CRM, website, advertentie-accounts) of beslissingen van Opdrachtgever noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de diensten, zal Opdrachtgever deze tijdig aanleveren respectievelijk nemen. Vertraging of tekortkoming in de aanlevering van benodigde input door Opdrachtgever kan invloed hebben op afgesproken termijnen of resultaten en komt voor risico van Opdrachtgever. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor eventuele schade of vertraging ontstaan doordat Opdrachtgever benodigde medewerking niet, niet tijdig of niet naar behoren verleent.

  • Opdrachtgever dient de door Opdrachtnemer geleverde adviezen, (tussen)resultaten, ontwerpen, content, templates of opgeleverde automatiseringen bij ontvangst zo spoedig mogelijk te evalueren en te controleren. Eventuele gebreken, onjuistheden of bezwaren dient Opdrachtgever binnen een redelijke termijn na ontdekking schriftelijk kenbaar te maken. Bij uitblijven van tijdige melding mag Opdrachtnemer ervan uitgaan dat Opdrachtgever het geleverde in alle opzichten heeft aanvaard.

  • Opdrachtgever is verantwoordelijk voor het gebruik van de door Opdrachtnemer geleverde adviezen, tools, templates en implementaties. Alle beslissingen die Opdrachtgever neemt naar aanleiding van de dienstverlening van Opdrachtnemer zijn voor eigen rekening en risico van Opdrachtgever. Opdrachtgever zal zich houden aan alle toepasselijke wet- en regelgeving bij de exploitatie van zijn marketingactiviteiten en bij het gebruik van (AI-)tools en automatiseringen die door Opdrachtnemer zijn geïmplementeerd of geadviseerd. Hieronder valt onder meer, doch niet uitsluitend, naleving van privacy- en gegevensbeschermingswetten (zoals de AVG/GDPR) bij het inzetten van e-mailmarketing, funnels en klantdata.

  • Opdrachtgever garandeert dat door hem aangeleverde materialen (zoals teksten, afbeeldingen, gegevensbestanden) vrij zijn van rechten van derden of dat Opdrachtgever toestemming heeft deze te gebruiken en te laten gebruiken door Opdrachtnemer voor de uitvoering van de overeenkomst. Opdrachtgever vrijwaart Opdrachtnemer voor alle aanspraken van derden die voortvloeien uit het gebruik van door Opdrachtgever verstrekte materialen of informatie die inbreuk maken op rechten van die derden of anderszins onrechtmatig zijn.

  • Indien Opdrachtgever niet of niet tijdig voldoet aan zijn verplichtingen zoals genoemd in dit artikel, heeft Opdrachtnemer het recht de uitvoering van de opdracht op te schorten en/of de daardoor ontstane extra kosten volgens de gebruikelijke tarieven aan Opdrachtgever in rekening te brengen.

Artikel 5 – Tarieven en betaling

  • Alle door Opdrachtnemer gehanteerde tarieven en prijzen (bijv. uurtarieven, pakketprijzen of projectprijzen) zijn exclusief omzetbelasting (BTW) en eventuele andere overheidsheffingen, tenzij uitdrukkelijk anders vermeld. Eventuele bijkomende kosten, zoals reis- en verblijfskosten of kosten voor specifieke softwarelicenties of materialen, zullen vooraf aan Opdrachtgever worden gecommuniceerd en kunnen apart in rekening worden gebracht.

  • De tussen Partijen overeengekomen vergoeding kan zijn gebaseerd op uurtarief (gegenereerde uren x tarief) of een vaste prijs voor een bepaalde dienst of periode, zoals vastgelegd in de offerte of overeenkomst. Tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen, zal bij opdrachten op basis van uurtarief het daadwerkelijke aantal bestede uren worden gefactureerd. Meerwerk of extra werkzaamheden buiten de oorspronkelijke scope van de opdracht worden alleen uitgevoerd na overleg en akkoord van Opdrachtgever en zullen tegen het afgesproken tarief of een nader overeen te komen tarief worden gefactureerd.

  • Opdrachtnemer is gerechtigd om voorafgaand aan of tijdens de uitvoering van de opdracht één of meerdere (deel)facturen te sturen. Opdrachtnemer kan bij aanvang van de overeenkomst een voorschotbetaling verlangen. Een ontvangen voorschot zal worden verrekend met de eindafrekening van de opdracht.

  • Betaling door Opdrachtgever van de ontvangen facturen dient te geschieden binnen 14 dagen na de factuurdatum, tenzij schriftelijk een andere betalingstermijn is overeengekomen. Betaling dient te geschieden in euro’s, via de op de factuur vermelde betaalmethode of bankrekening, en zonder enige verrekening, inhouding of opschorting door Opdrachtgever.

  • Indien Opdrachtgever bezwaar heeft tegen (een deel van) een factuur, dient hij dit binnen 7 dagen na factuurdatum schriftelijk aan Opdrachtnemer kenbaar te maken, onder duidelijke vermelding van de gronden. Bezwaar tegen een factuur schort de betalingsverplichting van Opdrachtgever niet op; Opdrachtgever blijft gehouden tot tijdige betaling van het niet-betwiste gedeelte van het factuurbedrag.

  • Bij overschrijding van de betalingstermijn is Opdrachtgever van rechtswege in verzuim, zonder dat nadere ingebrekestelling vereist is. Vanaf dat moment is Opdrachtgever over het openstaande bedrag de wettelijke (handels)rente verschuldigd zoals bedoeld in artikel 6:119a BW. De rente over het opeisbare bedrag zal worden berekend vanaf de vervaldag van de factuur tot de datum van volledige voldoening.

  • Indien Opdrachtgever na herinnering en aanmaning in gebreke blijft met volledige betaling, komen alle redelijkerwijs gemaakte buitengerechtelijke incassokosten voor rekening van Opdrachtgever. De hoogte van deze incassokosten zal worden bepaald conform de Wet incassokosten en de daarvoor geldende staffel, met een minimum van €40 exclusief btw. Daarnaast is Opdrachtnemer gerechtigd om, bij uitblijven van tijdige betaling, de uitvoering van de overeenkomst op te schorten dan wel haar verplichtingen uit de overeenkomst te annuleren of te ontbinden (zie ook artikel 11), onverminderd het recht van Opdrachtnemer op volledige betaling van de openstaande vordering(en) en eventuele schadevergoeding.

Artikel 6 – Intellectueel eigendom

  • Alle intellectuele eigendomsrechten op de door Opdrachtnemer in het kader van de overeenkomst ontwikkelde of ter beschikking gestelde materialen berusten bij Opdrachtnemer of diens licentiegevers, tenzij uitdrukkelijk anders schriftelijk is overeengekomen. Hieronder vallen onder meer, doch niet uitsluitend: rapporten, adviezen, trainingsmateriaal, documentatie, ontwerpen, (strategie-)plannen, content, softwarecode, templates zoals de “Funnelvisie template”, en ontwikkelde automatiseringen.

  • Voor zover er rechten van intellectuele eigendom rusten op door Opdrachtnemer geleverde resultaten, verleent Opdrachtnemer aan Opdrachtgever een beperkt, niet-exclusief en niet-overdraagbaar gebruiksrecht om deze resultaten te gebruiken voor de doeleinden zoals overeengekomen in de betreffende opdracht. Dit gebruiksrecht omvat enkel het intern gebruiken binnen de eigen organisatie van Opdrachtgever, of het gebruik voor het specifieke doel waarvoor de materialen of adviezen verstrekt zijn. Het is Opdrachtgever niet toegestaan de geleverde resultaten, of onderdelen daarvan, te verveelvoudigen, openbaren of aan derden ter beschikking te stellen buiten de eigen organisatie, tenzij Opdrachtnemer hiervoor vooraf schriftelijk toestemming heeft gegeven of dit uitdrukkelijk is voorzien in de overeenkomst.

  • Het in dit artikel genoemde gebruiksrecht voor Opdrachtgever wordt verleend onder de voorwaarde dat Opdrachtgever alle uit de overeenkomst voortvloeiende (betalings)verplichtingen jegens Opdrachtnemer volledig is nagekomen. Bij gebreke van volledige betaling is Opdrachtgever niet gerechtigd de betreffende resultaten te gebruiken en kan Opdrachtnemer de gebruiksrechten eenzijdig opschorten of intrekken.

  • Door Opdrachtgever aan Opdrachtnemer ter beschikking gestelde gegevens, materialen of bestanden blijven eigendom van Opdrachtgever. Opdrachtgever verleent Opdrachtnemer voor de duur van de overeenkomst een licentie/recht om deze materialen en gegevens te gebruiken voor zover dat nodig is voor de uitvoering van de opdracht. Na voltooiing van de opdracht zal Opdrachtnemer op eerste verzoek van Opdrachtgever deze materialen en gegevens teruggeven of – naar keuze van Opdrachtnemer – vernietigen, voor zover dit technisch mogelijk is en geen strijd oplevert met wettelijke bewaarplichten.

  • Niets in deze voorwaarden impliceert een overdracht van intellectuele eigendomsrechten van Opdrachtnemer aan Opdrachtgever, tenzij partijen schriftelijk uitdrukkelijk anders zijn overeengekomen. Een dergelijke overdracht kan aan aanvullende voorwaarden zijn verbonden, waaronder de betaling van een nader te bepalen vergoeding.

  • Opdrachtnemer behoudt het recht om de door de uitvoering van de opdracht toegenomen kennis, ervaring en algemene (niet vertrouwelijke) inzichten voor andere doeleinden te gebruiken, waaronder voor andere cliënten, mits daarbij geen vertrouwelijke informatie van Opdrachtgever wordt geopenbaard en met inachtneming van artikel 7 (Vertrouwelijkheid).

Artikel 7 – Vertrouwelijkheid

  • Partijen verplichten zich tot geheimhouding van alle informatie van de wederpartij die als vertrouwelijk is aangemerkt of redelijkerwijs als vertrouwelijk kan worden beschouwd en die hen bij de uitvoering van de overeenkomst ter kennis is gekomen. Informatie geldt als vertrouwelijk als deze door een der Partijen is medegedeeld als zijnde vertrouwelijk, dan wel indien dit voortvloeit uit de aard van de informatie.

  • Opdrachtnemer zal alle van Opdrachtgever ontvangen vertrouwelijke informatie uitsluitend gebruiken voor het doel waarvoor deze is verstrekt en zal deze informatie niet aan enige derde openbaar maken, behalve voor zover: (a) verstrekking aan een derde noodzakelijk is wegens de uitvoering van de overeengekomen diensten (bijvoorbeeld aan een ingeschakelde onderaannemer of tool-provider) én die derde een vergelijkbare vertrouwelijkheidsverplichting op zich heeft genomen; (b) Opdrachtnemer wettelijk of door een bevoegd gerechtelijk bevel verplicht is tot openbaarmaking; of (c) de informatie reeds algemeen bekend of publiekelijk beschikbaar is zonder schending van deze verplichting door Opdrachtnemer.

  • Opdrachtgever zal op zijn beurt zonder schriftelijke toestemming van Opdrachtnemer geen vertrouwelijke informatie, kennis, werkwijzen of rapportages afkomstig van Opdrachtnemer aan derden verstrekken, behoudens voor zover dit noodzakelijk is voor het inroepen van professioneel advies (bijvoorbeeld juridisch of financieel advies) waarbij een geheimhoudingsplicht geldt, of indien Opdrachtgever wettelijk daartoe verplicht is.

  • Opdrachtnemer zal bij het inschakelen van derden voor de uitvoering van de opdracht (zoals freelancers, trainers of gespecialiseerde toolleveranciers) een gelijkwaardige geheimhoudingsverplichting aan deze derden opleggen. Opdrachtnemer draagt er zorg voor dat ook eigen personeel of hulpkrachten de vertrouwelijke informatie van Opdrachtgever niet ongeoorloofd zullen gebruiken of verspreiden.

  • De geheimhoudingsverplichtingen zoals in dit artikel omschreven blijven van kracht gedurende de looptijd van de overeenkomst én na beëindiging daarvan, zolang de betreffende informatie confidentieel van aard is. Bij schending van de geheimhoudingsplicht door Opdrachtgever heeft Opdrachtnemer het recht om de daardoor geleden schade op Opdrachtgever te verhalen, onverminderd enig ander recht of middel van Opdrachtnemer (waaronder het recht om nakoming te vorderen).

Artikel 8 – Aansprakelijkheid en vrijwaring

  • Opdrachtnemer zal zich inspannen eventuele fouten of tekortkomingen in de geleverde diensten te voorkomen en te herstellen, maar Opdrachtgever erkent dat inzet van AI-tools en automatisering nooit geheel vrij van risico’s of onvolkomenheden is. Indien Opdrachtnemer aansprakelijk mocht zijn voor schade uit welke hoofde dan ook, dan is die aansprakelijkheid beperkt tot directe schade en tot maximaal het bedrag van de voor die overeenkomst door Opdrachtgever aan Opdrachtnemer betaalde vergoeding (excl. BTW). Bij opdrachten die langer lopen dan 6 maanden, wordt de maximale aansprakelijkheid beperkt tot het totaal van de vergoedingen betaald door Opdrachtgever in de laatste 6 maanden voorafgaand aan de schadeveroorzakende gebeurtenis.

  • Uitsluiting indirecte schade: Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor indirecte schade, gevolgschade, gederfde winst, gemiste besparingen, verminderde goodwill, schade door bedrijfsstagnatie, verlies of corruptie van gegevens, of aanspraken van derden jegens Opdrachtgever. Evenmin is Opdrachtnemer aansprakelijk voor enige schade die voortvloeit uit het gebruik van door Opdrachtgever zelf gekozen of voorgeschreven derden of systemen.

  • Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor schade van welke aard ook ontstaan doordat Opdrachtgever onjuiste of onvolledige informatie heeft verstrekt, of doordat Opdrachtgever de door Opdrachtnemer gegeven adviezen, instructies of resultaten onjuist of ondeskundig heeft toegepast. Opdrachtnemer geeft geen garanties over de geschiktheid van geadviseerde AI-tools, software of marketingstrategieën voor het door Opdrachtgever beoogde doel; Opdrachtgever dient de resultaten steeds zelf te evalueren.

  • Voor zover Opdrachtnemer bij de uitvoering van de overeenkomst afhankelijk is van de medewerking, diensten of technologie van derden (zoals leveranciers van AI-platforms, hostingproviders, e-maildiensten of andere softwareleveranciers), is Opdrachtnemer niet aansprakelijk voor schade veroorzaakt door tekortkomingen van deze derden of deze technologieën. Opdrachtnemer zal Opdrachtgever waar mogelijk bijstaan in het zoeken naar een oplossing indien dergelijke tekortkomingen zich voordoen, maar eventuele daaruit voortvloeiende schade komt niet voor rekening van Opdrachtnemer.

  • De in dit artikel opgenomen beperkingen van aansprakelijkheid gelden niet in geval van opzet of bewuste roekeloosheid aan de zijde van Opdrachtnemer. Echter, iedere aansprakelijkheid van Opdrachtnemer wegens toerekenbare tekortkoming (wanprestatie) treedt pas in als Opdrachtgever Opdrachtnemer onverwijld en deugdelijk schriftelijk in gebreke heeft gesteld, stellende daarbij een redelijke termijn voor zuivering van de tekortkoming, en Opdrachtnemer ook na die termijn toerekenbaar is tekortgeschoten in de nakoming van zijn verplichtingen.

  • Opdrachtgever vrijwaart Opdrachtnemer tegen alle aanspraken van derden (inclusief personeelsleden van Opdrachtgever) die verband houden met of voortvloeien uit de werkzaamheden van Opdrachtnemer voor Opdrachtgever, tenzij het betreft aanspraken als gevolg van opzet of grove nalatigheid van Opdrachtnemer. Deze vrijwaring heeft onder meer betrekking op eventuele aanspraken van derden wegens schade als gevolg van door Opdrachtgever verstrekte informatie of materialen, of wegens onrechtmatige (marketing)handelingen van Opdrachtgever.

  • Iedere vordering tot schadevergoeding door Opdrachtgever jegens Opdrachtnemer vervalt indien niet binnen 12 maanden na het ontdekken van de schade schriftelijk een gemotiveerde claim bij Opdrachtnemer is ingediend. In elk geval vervalt elke aanspraak van Opdrachtgever jegens Opdrachtnemer uiterlijk 24 maanden na de gebeurtenis die de schade direct of indirect heeft veroorzaakt, behalve indien de aanspraak onherroepelijk vaststaat ingevolge een rechterlijke uitspraak.

Artikel 9 – Wijzigingen en annulering

  • Wijziging van de opdracht: Indien Opdrachtgever na het tot stand komen van de overeenkomst wijzigingen wenst aan te brengen in de inhoud of omvang van de opdracht (bijvoorbeeld een gewijzigde scope, extra werkzaamheden of het verplaatsen van afgesproken sessies), dient Opdrachtgever dit zo spoedig mogelijk schriftelijk kenbaar te maken. Opdrachtnemer zal, voor zover redelijk en mogelijk, trachten aan zulke verzoeken te voldoen. Eventuele wijzigingen in de opdracht kunnen leiden tot aanpassing van de uitvoeringstermijn en/of de vergoeding. Opdrachtnemer zal Opdrachtgever tijdig informeren indien een verzochte wijziging leidt tot meerwerk of extra kosten, en zal die wijziging pas doorvoeren na schriftelijk akkoord van Opdrachtgever. Bij gebreke van overeenstemming over de wijziging blijft de oorspronkelijk overeengekomen opdracht ongewijzigd van kracht.

  • Annulering door Opdrachtgever: Annulering of het verzetten van een geplande dienst (zoals een workshop, trainingssessie, coaching-afspraak of inhouse-dag) door Opdrachtgever dient schriftelijk (per e-mail volstaat) te gebeuren. Afhankelijk van het tijdstip van annuleren, is Opdrachtnemer gerechtigd de volgende kosten in rekening te brengen:

    • Annulering meer dan 7 kalenderdagen vóór de afgesproken aanvang: Opdrachtgever is geen annuleringskosten verschuldigd; reeds betaalde bedragen voor de geannuleerde dienst zullen door Opdrachtnemer worden terugbetaald, onder aftrek van eventueel al gemaakte onkosten.

    • Annulering tussen 7 dagen en 24 uur vóór de aanvang: Opdrachtgever is 50% van het overeengekomen honorarium voor de betreffende dienst verschuldigd. Eventueel door Opdrachtnemer reeds gemaakte specifieke kosten in verband met die dienst (zoals voorbereidingskosten, gereserveerde locatie of reiskosten) zullen volledig aan Opdrachtgever worden doorbelast indien deze niet meer te restitueren zijn.

    • Annulering minder dan 24 uur vóór de aanvang of op de dag zelf: Opdrachtgever is het volledige (100%) overeengekomen honorarium voor de betreffende dienst verschuldigd. Eveneens kunnen eventueel gemaakte onkosten volledig in rekening worden gebracht.
      (Toelichting: bovengenoemde termijnen worden gerekend vanaf het moment van geplande aanvang van de dienst. Bij gedeeltelijke annulering of verschuiving naar een later tijdstip kan Opdrachtnemer naar redelijkheid besluiten de annuleringsvergoeding (gedeeltelijk) kwijt te schelden, bijvoorbeeld indien een alternatieve invulling wordt gevonden voor de vrijgekomen tijd.)

  • Reeds door Opdrachtnemer verrichte voorbereidende werkzaamheden of bestelde materialen ten behoeve van een geannuleerde dienst blijven door Opdrachtgever verschuldigd, voor zover die werkzaamheden of materialen bij annulering nutteloos worden en kosten hebben veroorzaakt. Opdrachtnemer zal op verzoek bewijs van dergelijke kosten verstrekken.

  • Annulering door/op initiatief van Opdrachtnemer: In het uitzonderlijke geval dat Opdrachtnemer zelf genoodzaakt is een geplande afspraak of workshop te annuleren (bijvoorbeeld wegens ziekte, onvoorziene omstandigheden of overmacht), zal Opdrachtnemer Opdrachtgever hieromtrent zo spoedig mogelijk informeren. Partijen zullen dan in onderling overleg trachten een nieuwe datum of oplossing af te spreken. Mocht verplaatsing of vervanging niet mogelijk zijn, dan heeft Opdrachtgever recht op teruggave van eventueel reeds betaalde bedragen voor de geannuleerde dienst. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor eventuele directe of indirecte schade van Opdrachtgever als gevolg van een annulering door Opdrachtnemer, anders dan de restitutie van reeds betaalde bedragen voor niet geleverde diensten.

  • Het annuleren of tussentijds beëindigen van de gehele overeenkomst is geregeld in artikel 11 (Beëindiging). Bovenstaande bepalingen in dit artikel 9 hebben primair betrekking op het afzeggen of wijzigen van individuele afspraken of deelopdrachten binnen de lopende overeenkomst.

Artikel 10 – Overmacht

  • Onder overmacht wordt verstaan iedere omstandigheid buiten de wil en invloedssfeer van de Partijen – zelfs al was deze ten tijde van het aangaan van de overeenkomst reeds voorzien – die nakoming van de overeenkomst tijdelijk of blijvend verhindert. Daaronder wordt in ieder geval begrepen (maar is niet beperkt tot): natuurrampen, pandemieën of epidemieën, oorlog, terrorisme, brand, overheidsmaatregelen of -restricties, stakingen of werkonderbrekingen, storingen in telecommunicatie- of internetverbindingen, uitval van elektriciteit of andere nutsvoorzieningen, ziekte of overlijden van de Opdrachtnemer (of cruciale derden), onverwachte uitval van essentiële software/tools of toeleveranciers (bijvoorbeeld het niet beschikbaar zijn van kritieke AI-diensten of automatiseringsplatforms), alsook iedere andere situatie waarin van de betreffende Partij redelijkerwijs niet kan worden verlangd dat de overeenkomst (tijdig) wordt nagekomen.

  • Indien één der Partijen door overmacht verhinderd is haar verplichtingen uit de overeenkomst na te komen, zal zij de andere Partij daarvan zo spoedig mogelijk schriftelijk op de hoogte stellen onder vermelding van de aard van de overmachtssituatie en – voor zover bekend – de verwachte duur. De verplichtingen van de getroffen Partij worden opgeschort gedurende de periode van overmacht, zonder dat die Partij toerekenbaar tekortschiet.

  • Mocht de overmachtssituatie langer dan 60 dagen onafgebroken voortduren, dan hebben beide Partijen het recht om de overeenkomst schriftelijk en met onmiddellijke ingang geheel of gedeeltelijk te ontbinden, zonder dat er in dat geval een verplichting tot schadevergoeding bestaat. Eventueel reeds door Opdrachtnemer gepresteerde werkzaamheden of geleverde resultaten vóór het intreden van de overmacht (of tijdens de overmacht, indien deze van zelfstandige waarde zijn) zullen naar rato worden gefactureerd aan Opdrachtgever. Opdrachtgever is gehouden deze factuur te voldoen alsof het een afzonderlijke overeenkomst betrof.

  • Opdrachtnemer is gedurende de overmachtssituatie gerechtigd, en tevens verplicht na het einde van de overmachtssituatie, de uitvoering van de overeenkomst te hervatten indien en zodra dat in redelijkheid weer mogelijk is. Tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders overeengekomen, komen eventuele extra kosten ten gevolge van overmacht (zoals noodzakelijke tijdelijke oplossingen) voor rekening van de partij die zich op overmacht beroept.

  • Voor zover Opdrachtnemer ten tijde van het intreden van overmacht zijn verplichtingen uit de overeenkomst inmiddels gedeeltelijk is nagekomen en aan het nagekomen gedeelte zelfstandige waarde toekomt, is Opdrachtnemer gerechtigd om het reeds nagekomen deel separaat te factureren aan Opdrachtgever, die gehouden is deze factuur te voldoen. Dit sluit aan bij het principe dat Opdrachtgever geen ongemoeid voordeel mag hebben van wel geleverde prestaties.

Artikel 11 – Beëindiging van de overeenkomst

  • Tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen, wordt een overeenkomst aangegaan voor de duur van de specifieke opdracht of dienstverlening. Een overeenkomst eindigt van rechtswege bij volbrenging van de afgesproken diensten of oplevering van de overeengekomen resultaten, dan wel op de einddatum zoals genoemd in de overeenkomst.

  • Indien sprake is van een overeenkomst voor onbepaalde tijd (bijvoorbeeld een doorlopende samenwerking of een abonnement/retainer zonder vaste einddatum), kan ieder der Partijen deze na overleg schriftelijk opzeggen met inachtneming van een redelijke opzegtermijn. Tenzij anders overeengekomen, geldt een opzegtermijn van 1 maand, te rekenen vanaf de datum van ontvangst van de schriftelijke opzegging. Opdrachtnemer zal bij zo’n opzegging zorgen voor afronding van lopende werkzaamheden in overleg met Opdrachtgever, en Opdrachtgever zal alle tot aan het einde van de opzegtermijn verrichte werkzaamheden en gemaakte kosten naar rato vergoeden.

  • Beide Partijen zijn bevoegd de overeenkomst met onmiddellijke ingang en zonder rechterlijke tussenkomst geheel of gedeeltelijk te ontbinden (schriftelijk), indien de wederpartij toerekenbaar tekortschiet in de nakoming van een wezenlijke verplichting uit de overeenkomst én (voor zover nakoming niet blijvend onmogelijk is) na schriftelijke ingebrekestelling, stellende een redelijke termijn voor zuivering van de tekortkoming, in verzuim blijft. In geval van dergelijke ontbinding wegens wanprestatie van de wederpartij, zijn alle vorderingen van de ontbindende partij op de wanpresterende partij onmiddellijk opeisbaar.

  • Onverminderd het voorgaande heeft ieder der Partijen het recht de overeenkomst met onmiddellijke ingang (en zonder ingebrekestelling) te beëindigen indien: (a) de wederpartij in staat van faillissement wordt verklaard, zelf faillissement aanvraagt of surséance van betaling aanvraagt; (b) de wederpartij haar onderneming staakt of liquideert; (c) op een aanmerkelijk deel van het vermogen van de wederpartij beslag wordt gelegd en dit beslag niet binnen redelijke termijn is opgeheven; of (d) zich omstandigheden voordoen die nakoming van de overeenkomst onmogelijk maken of anderszins rechtvaardigen dat in het belang van de ontbindende partij een onmiddellijke beëindiging plaatsvindt.

  • In alle gevallen van (tussentijdse) beëindiging of ontbinding zullen de reeds geleverde prestaties door Opdrachtnemer en de daarvoor verschuldigde betalingen door Opdrachtgever onverminderd moeten worden nagekomen. Reeds gefactureerde bedragen voor de datum van beëindiging blijven verschuldigd en worden op het moment van beëindiging direct opeisbaar. Bij ontbinding door Opdrachtgever zonder toerekenbare tekortkoming van Opdrachtnemer (bijvoorbeeld eenzijdige tussentijdse beëindiging van een opdracht zonder dat Opdrachtnemer tekort is geschoten), heeft Opdrachtnemer recht op betaling van de volledige overeengekomen opdrachtvergoeding, verminderd met de eventueel door de beëindiging bespaarde kosten.

  • Verplichtingen die naar hun aard bestemd zijn om ook na het einde van de overeenkomst voort te duren, blijven na beëindiging van de overeenkomst bestaan. Tot deze verplichtingen behoren in ieder geval: betalingsverplichtingen van Opdrachtgever voor reeds geleverde diensten, geheimhouding (artikel 7), aansprakelijkheidsbeperkingen en vrijwaring (artikel 8), toepasselijk recht en geschillenbeslechting (artikel 12), en alle overige bepalingen die uitdrukkelijk of stilzwijgend bedoeld zijn om na afloop van de overeenkomst te blijven gelden.

Artikel 12 – Toepasselijk recht en geschillen

  • Op alle overeenkomsten en rechtsbetrekkingen tussen Opdrachtnemer en Opdrachtgever is uitsluitend Nederlands recht van toepassing. De toepasselijkheid van eventuele internationale verdragen op het gebied van koop van roerende zaken (zoals het Weens Koopverdrag/CISG) wordt, voor zover van toepassing, uitdrukkelijk uitgesloten, aangezien de diensten van Opdrachtnemer primair als dienstverlening worden gekwalificeerd.

  • Partijen zullen in geval van een geschil trachten dit geschil in onderling overleg en minnelijke sfeer op te lossen, bijvoorbeeld door middel van overleg of mediation, voordat zij een beroep doen op de rechter. Lukt dit niet, dan zullen alle geschillen die voortvloeien uit of samenhangen met de tussen Partijen gesloten overeenkomst (en/of deze algemene voorwaarden) worden voorgelegd aan de bevoegde rechter in het arrondissement waar Opdrachtnemer statutair is gevestigd. Deze rechter heeft bij uitsluiting rechtsmacht om van dergelijke geschillen kennis te nemen, tenzij dwingend recht anders bepaalt.

  • Indien enige bepaling van deze algemene voorwaarden in strijd blijkt te zijn met toepasselijk dwingend recht, dan prevaleert dat dwingend recht boven de betreffende bepaling, doch blijft de rest van de voorwaarden onverminderd van kracht. Partijen zullen in dat geval in goed overleg treden om de betreffende bepaling te vervangen door een rechtsgeldige bepaling die zoveel mogelijk aansluit bij de strekking van de vervangen bepaling. (Deze bepaling is opgenomen ter benadrukking, naast artikel 1, om de consistentie en afdwingbaarheid van de voorwaarden te waarborgen.)

Deze algemene voorwaarden zijn opgesteld op 22-03-2025. Opdrachtnemer behoudt zich het recht voor deze voorwaarden periodiek te wijzigen. De meest recente versie zal op de website van Opdrachtnemer (of anderszins schriftelijk) beschikbaar worden gesteld en is van toepassing op nieuwe aanbiedingen en overeenkomsten vanaf de ingangsdatum van de wijziging.

LangeGast © Alle rechten voorbehouden 2025